Mikołaj Maga - zajmuje się angiologią. Jest to dziedzina medycyny zajmująca się układem krwionośnym (naczyniowym) oraz limfatycznym. Swoim pacjentom pomagam w rozpoznawaniu i leczeniu chorób naczyń tętniczych, żylnych, mikrokrążenia i chorób układu chłonnego.
Moją główną osią zainteresowań medycznych są schorzenia obejmujące:
Miażdżycę (zarówno tętnic szyjnych jak i kończyn dolnych),
niewydolność żylną (żylaki, pajączki naczyniowe),zakrzepicę kończyn dolnych i górnych
zespół górnego otworu klatki piersiowej (TOS)
zespół Reynauda,
chorobą Burgera
zespół przekrwienia miednicy (PCS),
defekty przetok dializacyjnych
zaburzenia lipidowe (wysoki cholesterol)
Najczęstsze przesłanki do wizyty u angiologa to:
bóle kończyn dolnych szczególnie nasilone w czasie chodzenia
żylaki kończyn dolnych,
ból i twardość żylaków
nagły obrzęk kończyny dolnej
niegojące się rany kończyn dolnych
zespół stopy cukrzycowej
obrzęknięte nogi i kostki oraz uczucie tzw. ciężkich nóg, które zwykle pojawia się wieczorem po całym dniu pracy (stojącej lub siedzącej)
obrzęki kończyn lub pojawianie się żylaków w czasie ciąży
pajączki na skórze,
zawroty głowy i zaburzenia widzenia
podwyższone wyniki cholesterolu
uczucie zimnych stóp i dłoni
spadek skuteczności dializ
Wizyta rozpoczyna się od rozmowy, a więc wywiadu lekarskiego. Obejmuje także badanie fizykalne oraz diagnostykę obrazową. Niezależnie od przyczyny wizyty, w jej trakcie wykonuję badania USG Doppler naczyń różnych okolic lub/i kapilaroskopię. Badania są wykonywane kompleksowo, zawsze obustronnie i dokładnie. W przypadku USG Doppler żył lub tętnic kończyn dolnych obejmuje ono także naczynia biodrowe.
Jestem absolwentem Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum w Krakowie.
Ukończyłem także Akademię Flebologii. Jest to jedyny w Polsce cykl szkoleń z zakresu chorób żył akredytowany przez European Board of Phlebology UEMC.
W Roztoczańskiej Szkole Ultrasonograficznej ukończyłem kursy z zakresu badań USG Doppler żył jak i tętnic.
Jestem autorem lub współautorem 21 oryginalnych artykułów naukowych z zakresu chorób naczyń opublikowanych na łamach prestiżowych międzynarodowych czasopism medycznych.
W 2020 r. uzyskałem grant badawczy Narodowego Centrum Nauki „Preludium” na realizację projektu dotyczącego: „Roli procesów zapalno-zakrzepowych w niedokrwieniu kończyn dolnych”.
Moje działania badawcze doceniło Europejskie Towarzystwo Miażdżycowe EAS – otrzymałem tytuł Young Investigator Fellowship (w 2019 r. i w 2021 r.) dla najlepszych młodych naukowców zajmujących się tematyką miażdżycy.
W 2022 roku zostałem laureatem Nagrody im. Prof. R. Węgłowskiego Polskiego Towarzystwa Angiologicznego 2022 dla najlepszego młodego badacza zajmującego się tematyką naczyniową.
W pracy stosuje interdyscyplinarne podejście do pacjenta i koncentruje się na chorym, a nie wyłącznie na aspekcie somatycznym. Dzięki temu realnie działam na rzecz poprawy jakości życia chorych.
Obecnie odbywam szkolenie specjalizacyjne z zakresu angiologii w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie, a także uczestniczę w studiach doktoranckich na Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum.
Masz pytania? Napisz lub zadzwoń i umów się na wizytę.
Doktor Maga przyjmuje pacjentów w Centrum Medycznym INTER-MED przy ul. 1 Maja 27 w Częstochowie, gdzie konsultuje pacjentów z zakresu chorób naczyń, jak i wykonuje badania USG doppler oraz zabiegi żylaków kończyn dolnych. W celu umówienia wizyty, badania lub zabiegu, prosimy o kontakt z rejestracją.
Centrum Medyczne INTER-MED
ul. 1 Maja 27
42-217
Częstochowa